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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
02/05/2022 |
Data da última atualização: |
13/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAIVA, C. L.; NETTO, D. A. M.; QUEIROZ, V. A. V.; GLORIA, M. B. A. |
Afiliação: |
CAROLINE LIBOREIRO PAIVA, Universidade Federal de Minas Gerais; DÉA A. M. NETTO, Psquisadora aposentada - Embrapa Milho e Sorgo; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; MARIA BEATRIZ A. GLORIA, Universidade Federal de Minas Gerais. |
Título: |
Germinated sorghum (Sorghum bicolor L.) and seedlings show expressive contents of putrescine. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 161, 113367, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113367 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Free bioactive amines were quantified during germination of tannin and tannin-free sorghum seeds (8 genotypes) and seedlings (2 genotypes). Among the ten amines investigated, three (putrescine, spermidine and spermine) were found. Tannin-free sorghum seeds had higher levels of spermidine, spermine, putrescine and total amines (1.28, 1.27, 0.35, 2.91 mg/100 g dwb, respectively), compared to tannin sorghum (0.91, 1.13, 0.06, 2.09 mg/100 g dwb, respectively). Throughout germination, in all seedling parts, putrescine was prevalent followed by spermidine. Spermine was only detected in the 7th germination day in the cotyledon and radicle of tannin sorghum. In the cotyledon, putrescine levels increased (24- and 30- fold for tannin and tannin-free sorghum, respectively). Spermine decreased, but it increased reaching initial levels (~1 mg/100 g dwb) in two tannin-free genotypes. Spermidine changes were not significant. Germinated sorghum was characterized by high putrescine and low spermidine levels, with higher levels for tannin-free (29.55 mg/100 g putrescine; 2.79 mg/100 g spermidine) compared to tannin (24.41 mg/100 g putrescine, 1.40 mg/100 g spermidine) sorghums. Different from other seeds, germinated sorghum is rich in putrescine. By selecting the proper genotype one can modulate polyamine contents in germinated sorghum, thereby obtaining different profile of amines for specific food application. |
Palavras-Chave: |
Espermidina; Espermina; Poliamina. |
Thesagro: |
Germinação; Sorgo. |
Thesaurus Nal: |
Germination; Polyamines; Spermidine; Spermine. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142565/1/Germinated-sorghum.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
26/12/2012 |
Data da última atualização: |
26/12/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ROCHA, H. S.; CARDOSO, C. E. L.; LUCENA, C. C. de; ARAUJO, J. C. de; SILVA, A. C. M. da. |
Afiliação: |
HERMINIO SOUZA ROCHA, CNPMF; CARLOS ESTEVAO LEITE CARDOSO, CNPMF; CICERO CARTAXO DE LUCENA, CNPMF; JACQUELINE CAMOLESE DE ARAUJO, CNPMF; AUGUSTO CESAR MOURA DA SILVA, CNPMF. |
Título: |
Definição de polos de produção de bananeira para atuação da transferência de tecnologia na Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Ações inovadoras e estratégicas de transferência de tecnologias (TT) nas instituições de pesquisa e desenvolvimento (P&D) são imperativas quando se objetiva a adoção pelo setor produtivo. É importante focar as ações nos clientes com alto potencial de tornarem-se agentes multiplicadores (VINHOLIS et al., 2009). Quando o foco é a fruticultura tropical, as áreas de produção encontram-se distribuídas em todas as regiões brasileiras. Entretanto, os mais expressivos cultivos concentram-se em conjuntos de municípios geograficamente denominados de microrregiões e economicamente considerados polos de produção. |
Palavras-Chave: |
Produção de Banana. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72794/1/DEFINICAO-DE-POLOS-DE-PRODUCAO-DE-BANANEIRA-4YFA.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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